Öğrendiklerim

5i1 Yerde CS5 Semineri İzlenimlerim

Dün düzenlenen cs5 seminerini 1 hafta önceden gitmeyi planlıyordum. Önlerden yer kapmak için erkenden gittim. 🙂 Ama çok erken gitmişim o yüzden 1 saat bekledim.1 Mayıs işçi bayramı nedeniyle yollar kapalı olur diyordum ama daha rahat trafik vardı. Demek ki işçilerimizin çoğunun arabası var ve dün trafiğe çıkarmamışlar. 🙂

Seminer 5-10 dk gecikme ile Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Konferans Salonu’nda başladı. Salon büyüktü ama koltuk araları sıkışıktı ve ışıklandırma da seyirci tarafında çok iyi olmadığı için not almakta bayağı zorlandım. Ceyhun Akgün eğlenceli bir giriş konuşmasından sonra birkaç soruyla devam etti. Mac kullanıcıları el kaldırsın dediğinde salonun geneli el kaldırdı. Pc kullanıcıları el kaldırsın dediğinde kendimi çok yalnız hissettim. Yanımdaki üniversite öğrencisi grafik bölümünde okuyan kız uzaylı görmüş zekiye gibi bana baktı. 😀 Grafik tasarımcıların içinde web tasarımla uğraşan bir pc kullanıcısı uzaya çıkıp photoshop kurmaya benziyor. Neyse bu handikapı atlatıp seminere devam ettik.

adobecs5 seminer görüntüleri 1

Seminer Melih Sancar’ın illastrator anlatımı ile başladı. Bu arada illasturatora muadil olarak freehand kullananlar seminer boyunca karşılaştırmalar yaparak seminerin konusunu dağıtıp durdular. Freehand mx kullanılıyor doğrudur ama seminer konusu cs5 yenilikleri iken neden hala geçmişle uğraşılıyor oda muamma. 30 yıllık tecrübesi olan bir serbest tasarımcı ile freehand neden zorunlu olarak kullanılıyor hakkında konuştuk.

Neden hala Freehand Mx?

Birçok matba hala freehand kullanıyormuş ve siz illastrutor da bir iş yaptığınızda bunu freehande export edip tekrar çizip pdf olarak göndermek zorunda kalıyorsunuz. Matbaa makinaları da freehand’e göre ayarlanmış şekilde çalışıyor. Sonuç olarak tasarımcı mecbur kalıyor.

Bu özet bilgiden sonra izlenimlerime devam ediyorum.

Adobe illustrator CS5 Yenilikler

Seminerde belli başlı bazı yenilikleri gösterildi. 99 tane sayfa açmanız mümkün. Özellikle katalog tasarımlaında işinize yarayabilir. Lakin Melih’in tavsiyesi 8 sayfa çalışmak için ideal. Diziliş ve detaylarını da belge açarken yapabiliyorsunuz.
Ayrıca Artboard aracı ile açtığınız sayfaları istediğiniz gibi boyutlandırabiliyorsunuz. Her sayfaya ayrı ayrı isimler vererek çalışmanızı kolaylaştırabiliyorsunuz.
Shape ve dashline özelliği ile çizdiğiniz şekilleri çizgiye dönüştürmeniz mümkün. Gayet iyi bir özellik illasturator kullanıcıları için. Çizgiye ayrıca istediğiniz uç şekillerini de ekleyebilirsiniz. Ayrıca yeni Wish Tool aracı ile tek tek her çizgi için ayrı kalınlık belirleyebilirsiniz.

Yaptığınız bir çizmi fırça vuruşu haline getirmek için Artbrush palet eklenmiş.
En önemli özelliklerden biri de perspektif grid olsa gerek. 3 boyutlu olarak tasarımlarınızı farklı eksenlerde yapabilir 3d caddeler oluşturabilirsiniz.

Adobe Photoshop Cs5 Yenilikler

blank3d konusunda Cs4 serisinden sonra daha da gelişmeye devam etmiş Adobe. Kukla (pupet) özelliği ile  bir resmi raptiyeleyip farklı formlara çözünürlüğünde fazla tahrip olmadan çalışabiliyorsunuz.

Resim daraltmada mükemmel bir özellik eklenmiş Edit>Fill>content awaair scaleyolundan ulaşarak resimlerinizde gereksiz alanları çıkartıp içeri doldurma yaparak asıl objeleri bozmayan bir teknik.

Response özelliği de yazılarda veya resimlerde 3D özelliği katmak için mükemmel bir özellik. bu özellikleri kullanarak isteğinize uygun 3d logolar yapmanız da mümkün. Bende denemelere yandaki şişe ile başladım. 🙂

Font sorunları

Fontlab ile font türkçeleştirme konusu tartışıldı. Fakat iyi bir sunum olduğunu söyleyemem. Tamamen kafa karıştırıldı burada. Fontlab programı ile nasıl yapılacağı hızlı bir şekilde geçildi. Geniş bir konuyu kısa bir zamana sığdıramadılar diyelim. Bu konunun sunucu Kazım Taşkın ayrıca baskıya gönderirken dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahsetti. Pdf ile matba ilişkisi özetlendi diyebilriz. Benim henüz bu konuda fazla bilgim olmadığı için biraz sıkıcı geçti ama bilmek ve öğrenmek şart. Tek başına tasarımcı olmak artık bu zamanda işe yaramıyor. Matbaya gönderme,hazırlama aşamalarını da iyi bilmek gerekiyor.

Adobe indesign CS5 Yenilikler

Indesing konusunda fazla bilgim olmamasına rağmen yapabildiklerini görünce öğrenmek için acele etmek gerektiğini fark ettim. ID genel olrak dergi,gazete konusunda matbaaya yönelik uygulamalarda çokca kullanılan ve eskiden alışagelmiş freehand alışkanlığını silecek bir program diyebiliriz.

Erhan Meydan ve Hakan Çamoğlu ikilisi eşliğinde indesign da hazırladığınız dergi tasarımlarını nasıl interaktif medya ortamına taşırız konusunda güzel bir şov yaptılar. Indesign da dergimize video ekleme ve sayfalarda animasyon uygulama şansımız var.

Amaç grafik tasarımında iyi olup da web tasarımdan anlamayan grafikerlerin kolayca interaktif ortama hazır çalışma yapmaları. Flash programında componentlerle yapılan page flip özelliği indesign’da kod bilgisi gerektirmeden kolayca yapılabiliyor.

Genel olarak tanıtım bu şekilde geçti. Freehand kısmının seminerde tartışılması ve vakit alması gereksiz bir noktaydı. Seminer akşam 6 da bitecekti ama 8e kadar devam etti. Adobe Cs5 ile ilgili ilk seminerdi diyebiliriz. Genel olarak güzeldi sadece font ve baskı kısmı pek düzenli işlenmedi.Seminerde flash ve dreamwaver ile ilgili yeniliklerde yoktu. Sanırım grafiker ağırlıklı olması ile ilgili.

Seminerden Kareler

adobecs5 seminer görüntüleri 2adobecs5 seminer görüntüleri 3adobecs5 seminer görüntüleri 4adobecs5 seminer görüntüleri 5adobecs5 seminer görüntüleri 6

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

3 Yorum var.

  • ben de oradaydım ve bir elin on parmağını geçmeyecek şekilde el kaldıran birkaç pc kullanıcısından biriyim 🙂 gerçekten çok faydalı bir seminer olduğunu düşünüyorum.

  • Aslında katılan kişiler çok faydalı olduklarını sölüyorlar. Bir türlü fırsat bulup bu tür seminerlere katılamıyorum. Anca burayayaz.com’dan takip ediyoruz=))

Yorum Yap