Genel Kafama Göre

Ben Tek İŞLİLİKten yanayım

Tek eşlilik” sözünü duymuşsunuzdur TEK İŞLİLİK ise biraz garip gelebilir şu an. Nereden çıktı bu tek işlilik?

is-aramaGenel olarak iş hayatına ve çalışılan sektörlere baktığımda bir çalışanın birden fazla işi yaptığını görmek çok zor değil. Tek iş yapsın diye bir kavram yok. Bir işi yaparken bir başka işi de yapmalı. İki işi yaparken bir üçüncü işi de yapabilecek zekası, gücü, sabrı da olmalı…. Bir işte başarılı olsun kavramı iş verenlerin genelinde yok malesef. Çünkü boşta bırakmayalım başka işler de verelim nefes almasın mantığıyla hareket ediyorlar. Ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışacağız bunu da.

Önümüzde fast food firmalarının uyguladığı bir örnek var. Şöyle: Bir çalışan belirli periyotlarla farklı iş bölümlerinde çalışıyor. Örneğin 1 ay mutfakta sipariş hazırlarken bir başka ay kasa da sipariş alıyor. Böylece ne oluyor? Elemanınız her işi biliyor. Bir eleman işe gelmediğinde ya da işten ayrıldığında onun yerine bakabilecek tecrübeli bir başkasının olması çok iyi. Sürekli bu döngü olduğu için çalışılan diğer iş bölümlerini unutma gibi bir şansı da yok. Bu açıdan baktığımızda gıda sektöründe bu çalışma şekli mantıklı geliyor.

Başka bir firmanın iş konusu  evrak takipi, vezne işlemleri, müşteri ilişkileri, organizasyon ve yönetim olsun. Evrak takibi yapan kişi organizasyonu yapan kişiden bilgi bekleyecektir. Organizasyon yapan kişi saha ekibini yönetmekte zorlanacağından işler aksayacaktır. Ama evrak takibi yapan kişi organize eden kişiin yavaşlığından ve beceriksizliğinden yakınacaktır. Bu durumda her iki eleman da rollerini değiştiklerinde işlerin ordan bakıldığı gibi yürümediğini görecek. Böylece birbirlerine çalışma hayatlarında daha hoşgörülü olacaklardır. Biri, diğerinin neden sorun yaşadığını bilecek ve üzerine gitmeyecektir. Bu iş türüne bakıldığında bu da mantıklı geliyor. Ama bu iş türünde sürekli değişim yaparsanız müşterilerden sorumlu kişinin işini devredeceği kişiyi en az birkaç gün eğitmesi , bilgilendirmesi gerekir ki sorun çıkmasın. Ortalama 1 hafta sürede devir alınan iş takibini 2 eleman birlikte yapmaları gerekmektedir. Bu durumda zaman kaybı yaşanacak bu durum müşteri ya da para kaybıne bile neden olabilecektir.  Yani her işi bilip tek işte çalışmak aslında doğru olandır.

Web sektörüne baktığımızda işler bu şekilde yürüyemez. Bir eleman tasarım yaparken aynı zamanda seo, editörlük, kodlama işleriyle de iliglenirse o kişiden yüksek kalite beklemeyeceksiniz. Çünkü bir alanda uzmanlaşamıyor ve bu nedenle sadece hızlı bir şekilde olabilecek optimum kalitede işini yapmak durumunda kalıyor.

Tek işlilik seçimi başarıyı getirir mi?

Bundan yıllarca yıl önce arkadaşım Murat’ın (M. Gülçiçek) bir fikri vardı: şeffaf ofis. İçerisi camlarla kaplı şık bir ofis. Bu fikrin üstüne ben de TEK İŞLİLİK fikrimi getirmiştim.Ofiste çalışanların alanları belirli. Örneğin:

  • Adwords Danışmanı
  • Seo Uzmanı
  • Grafik Tasarımcı
  • Programcı
  • Logo Tasarımcı
  • Afiş ve reklam tasarımcısı

Bunun gibi alanında uzman kişilerin oluşturduğu bu ofis ortamında her çalışan sadece kendi çalıştığı alanda kendini geliştirecek. Logo tasarımı yapan kişi maskotlu logo, tipografi türlerinde de kendini geliştireceği için gelen müşteriye özel tasarımlar sunabilecek.  İşi olmasa bile sadece bu alanda uğraşacağı için bir iş verildiğinde zekası çok hızlı harekete geçecek ve müşteri memnuniyeti de maksimum seviyede olacaktır. Müşteriye logonun kurumsal kimliği nasıl yansıttığını anlatacak, faydalarından bahsedecek. Bunu en iyi yapacak kişi de o işi en iyi yapan ve o işe inanmış kişilerdir. Müşteri gerçekten değerli olduğuna inandığı bir iş için 1000 TL logo tasarım ücreti de rahatlıkla ödeyebilir.

Broşür,katalog,kartvizit tasarlayan kişi sadece bu alanda çalışacak. Tek işi bunları yapmak olacağı için boş vakitlerinde yerli-yabancı siteleri gezerek kendini geliştirecek ve çok kaliteli işler çıkarmaya başlayacak.. Belki bu iş tutana kadar tek iş üzerine çalışan elemanların birkaç ay vakitleri çok boş olacaktır. Ama biz bu adamlara senin vaktin boş gel şu işi de öğren onu yap demeyeceğiz. Boş vakitlerini araştırma ve kendi firmamızın tanıtımı için yapacağı çalışmalarda değerlendirecek. Sadece bir alana kanalize olarak o alanda en iyi örnekleri yapan Türkiye’de isim yapma yolunda giden biriyle çalışmak uzun vadede firmaya değer katacaktır.

Bu fikrin genel olarak maliyeti , kara geçme süresi uzun olacağı için henüz bunu yapmak bizim için zor görünüyor. Başka biri yaparsa mutlaka 1 yıllık sermayesinin hazır olması gerekmektedir.

Sevdiği işi ve sadece o işi yapan insanlar yalnızca mutlu olmazlar aynı zamanda başarılı da olurlar. Bu başarı onlara güzel yetiler kazandırırken çalıştıkları firmaya da kazanç sağlayacaktır.
Benzer bir konuda yazdığım All in One Mutsuz İnsanlar başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

Yorum Yap