SEO

#Digitalzone 2018 Konferans Notlarım

Digitalzone’da 2018’de neler oldu kısaca toparlamaya çalıştım. Umarım katılamayanlar için de faydalı olur. Bu tarz konferanslarda not almak ve bunları yazmak uygulama ve araştırmak için iyi bir hatırlatıcı olabiliyor.

Konferansın ilk sunumu Rıza Selçuk Saydam tarafından gerçekleşti. Facebook’ta ürün geliştirme ekibinde çalışıyor. Gerçekten ilham verici ve ufuk açıcı sade ve net bir sunumdu.

Framework of building successful products: Understand, Identify, Execute

blank

Başarılı bir ürün geliştirmenin 3 önemli adımından bahsetti.

Ürün geliştirme esnasında ilk adımın sorunu anlamak olduğundan bahsetti.  Öncelikli olan metriklere odaklanmak olmadığından bahsederken öne çıkarmak istediği konu geliştirdiğiniz ürüne bir misyon belirlemek olmasıydı.

Anlama adımında proje üzerinde çalışan tüm ekibin temel amacının aynı olması, doğru hedeflerin belirlenmesi ve ilerleme adımlarının ölçülmesinin çok önemli olduğu üzerinde durdu.

AirBNB’nin sadece ev kiralama konusunu sahiplenmediğini insanlara seyahat ederken konakladıkları bölgede o bölgeye özel deneyimler yaşatmak olduğuydu.

Facebook’un sahiplendiği konu ise dünyadaki tüm insanları bir araya getirmek için topluluklar oluşturmak.

Ölçülebilir hedefler tanımlamanın öneminden bahsederken To do list uygulamaları üzerinden de bir örnek paylaştı. Ölçülebilir hedef olarak insanların uygulamada kaç kez görev oluşturduğu ve paylaştığını belirlemişler. 1 haftada 3 den fazla task oluşturan uygulama kullanıcılarının sayısı da takip edilen bir başka hedef metrik olarak belirlenmişti.

Facebook’un haber akış algoritmasının nasıl çalıştığından bahsederek sunumuna devam etti. Burada anlamlı sosyal etkileşimler haber akışınızdaki sıralamayı önemli ölçüde etkiliyor. Her beğendiğiniz içerik türü bir sonraki feed akışı için yapay zeka algoritması ile yeniden anlamlandırılıyor ve Facebook kullanıcılarının topluluktan kopmaması hedefleniyor.

Çok güzel bir örnek ile kapanışı yaptı:

Messenger uygulamasının ilk amaçlarından biri kullanımını artırmak olduğu için uygulamadan çıkış yapıldığında kişilere push göndererek anlık mesajları iletememe sorununu çözmeleri gerekiyordu.

FB Messenger uygulamasının kullanım verilerini incelediklerinde en fazla uygulamadan çıkış yapanların olduğu bir ülkeyi ele alıyorlar.Uygulamadan çıkış yapıldığı için bildirim mesajlarını iletememek sorunlardan en önemlisi.

blank

Uçağa atlayıp bu ülkedeki bir ailenin evine misafir oluyorlar ve aile ile görüştüklerinde şu sonuç ortaya çıkıyor: Evde 1 telefon var. 2 kişi FB kullanıyor. Her birey kendi hesabına bakmak için logout oluyor ve diğer birey anlık bildirimleri alamıyor.

blank

Çözüm: logout butonunun ismini ve fonksiyonunu switch account olarak değiştiriyorlar. Her iki kullanıcı da login olmaya devam ediyor ve bildirimleri alabiliyorlar. Böylece uygulamanın kullanım süresi artırılmış oluyor.

blank

Mutlu son 🙂

Başarılı bir İçerik Pazarlaması Projesi için Kılavuz Yaratmak

Laura Crimmons – Silverthorn Agency

Bir içerik hazırlarken ilk sorunun bu içeriği neden yazmalıyım olması gerekiyor. İçerik üretmeye başlarken en iyi bildiğiniz alanda, meslekte, uzmanlıkta bunu yapmaya başlamanın başarıda önemli bir payı var. Son olarak yazdığınız içeriklerin paylaşılabilir olması için okuyucuları harekete geçirecek öğeler eklemenin içeriğin yayılmasında önemli olduğunu anlatarak konuşmasını tamamladı.

 

Google Data Studio ile SEO Raporlaması Otomasyonu

Sam Marsden – Deepcrawl

Sam’den teknik SEO tarafında bir sunum beklerken konuyu içerik odağında ölçümleme üzerinde oluşturdu.

İçeriklerin ölçümlenmesi için Google Data Studio aracılığıyla kullandığı dashboard’lardan örnekler gösterdi. Zapier aracılığıyla direkt GDS aracına bağlanamayan uygulamaları da bağlayarak istediğiniz ölçüde raporlar oluşturabildiğini de göstererek noktaladı.

İçerik kısmının dışında otomatik SEO otomasyon raporları kurarak kritik hataları haftalık olarak hızlıca öğrenebilmekten de bahsetti.

Detaylar: https://www.deepcrawl.com/blog/best-practice/automating-seo-reporting/

Hedef Kitlenizin Deneyimini Geliştirecek İçerik Stratejileri

Matthew Kay – Aira

Matthew, genel olarak müşterilerin satın alma yolculuğu üzerine odaklı bir konuma yaptı. Satın alma yolculuğu esnasında müşterilerin karar vermesini, satın almasını sağlayacak noktaları bulup o noktalar üzerinde içeriği geliştirmenin içerik ve satış üzerindeki etkisinden bahsetti.

 “Jobs-to-be-done” Tekniğiyle Daha Çok Müşteriye Ulaşmak

Alen-Jelco Todorov – SEOmonitor

Ürün geliştirirken müşterilerin hangi ihtiyacına karşılık veriyorsunuz bu önemli. Neden bu ürünü satın almalılar ve ürününüz yerine başka bir alternatif tercih edebilirler mi soruları geliştirme aşamasında önem taşıyor.

Devamında bizimde kullandığımız SEOmonitor sıralama takip aracının mobil uygulaması Signal’i nasıl hazırladıklarından bahsederek sponsor sunumunu tamamladı. Biraz reklamlar sunumuydu diyebilirim. J

Makine Öğrenmesi: Etkili SEO ve İçerik Stratejisi için Yeni Bir Yaklaşım

Yiğit Konur – Zeo Agency

Birinci günün en etkili konularından biriydi diyebilirim. NLP araştırması  ile makine öğrenmesinin nasıl çalıştığı üzerine yaptığı testlerden bahsetti.

Google Natural Language API aracılığıyla oluşturduğu bir script ile verdiğiniz metinden anlamlandırabildiği kelimeleri ayrıştırıyor. NLP konusunu temel alan bu teknik makine öğrenmesinin de başlangıcı diyebiliriz. Amaç Google’ın içeriklerde anlamsal bağı nasıl kurduğunu anlamak ve bunun üzerine SEO stratejileri geliştirmek diyebiliriz.

Doğru İç görüler için Hedef Kitleyi Anlamanın Yolları

Serbay Arda Ayzit – Optdcom

Serbay genel olarak hedef kitleleri Google Analytics ve Facebook Audince Insights aracı üzerinden nasıl farklı bir şekilde çıkarabileceğimizden bahsetti. Burada Google Analytics’teki pazardaki kitleler ve ilgi alanları verileri üzerinden müşteri kitlemizin ilgi alanlarını belirleyerek bunlar üzerine reklam hedeflemesi yapmanın pozitif etkilerini anlattı.

Amaç kitleye özel iletişim yapabilmek aslında. Kitleleri yaş gruplarına hatta her yaş grubuna özel açılış sayfalarına kırarak onlara özel sayfalar oluşturmanın dönüşümlere önemli katkıları olabiliyor.

Sürpriz yumurta olarak da https://business.linkedin.com/marketing-solutions/website-demographics çok fazla bilinmeyen Linkedin Demografi aracından bahsetti.

İçeri̇kleri̇ni̇zi̇ Düzenli̇ Anali̇z Ederek SEO Trafi̇ği̇ni̇zi̇ Nasıl Artırırsınız?

İlyas Teker – DeepCrawl

Günün en çok içerik kokan sunumlarından biri de İlyas’ınkiydi diyebilirim.

Günde 7 milyon blog yazısı yayınlandığı verisi ile sunuma başladı. Tamamen içerik kokan bir sunumdu.

Dakikada 4800 blog yayınlanırken insanlar sizin içeriğinizle neden ilgilensin sorusu aslında içerik yazmaya başlamanın da önemli başlangıç öğelerinden biri.

Daha fazla içerik mi daha kaliteli içerik mi? Sorusunun yanıtı kalitesiz içerikleriyle organik trafiğini kaybeden birçok örnek ile geldi. Kaliteli içerik stratejisinin adımlarını planlama, üretme, yayınlama ve ölçümleme olduğundan bahsetti.

Pegasus ile yaptıkları çalışmalar üzerinden şu adımları izlemiş:

Bir yerlere gitmek isteyen kişiler arama yaptıktan sonra ulaştıkları sayfada bu şehrin popüler yerleri, tatile gitmeden önce hazırlık, şehre varınca ne yapılır, burada ne yenir ne içilir gibi ziyaretçilerin ilgisini çekecek içerik sayfaları oluşturarak hem kaliteli bir sayfa hem de organik trafikte yakaladıkları artıştan bahsetti. Kaliteli içeriklerin aldıkları paylaşım ve ücretsiz linklerle SEO performansına katkılarını da anlattı.

Ütü neden su akıtır tefal aramasında TEFAL markasının müşterinin sorununa yanıt verecek bir içeriği bulunmadığı için listelenen sonuçların çoğu şikayet sayfalarından oluşmuş.

https://www.slideshare.net/Brainstormy/deien-google-algoritmalarna-gre-kaliteli-erik-nedir burada içerik oluşturma konusunu da güzelce anlatan sunumun detaylarını bulabilirsiniz.

Unicorn Marketing: Tüm Pazarlama Kanallarından 10x Gücünde Verim Almak

Larry Kim – MobileMonkey

blank

Kaliteli ve parlayan içeriklerin kalitesiz/sadece sezonsal üretilmiş içeriklere göre çok daha uzun ömürlü olacağından bahsederek sunuma başladı. Unicorn ve Donkey içerik arasındaki farka odaklandı diyebiliriz. Yüzlerce yazı yazmak mı yoksa yüzlerce yazının alacağı trafiğin daha fazlasını alabilecek 10 tane çok kaliteli yazı yazmak mı? Temel odaklanılması gereken konu buydu.

Genel olarak tek bir kanal ile müşterileri çekmeye odaklanmayın mesajını vermek istedi. Burada dikkatimi çeken E mail marketing yerine daha güçlü etki yaratan ve etkileşimi yüksek olan chat bot’lardan bahsetti. Özellikle açılmayan e mailleri öne çıkararak makine öğrenmesi ile çalışan chat bot’ların satış ve destek tarafında önemli ölçüde kullanıldığından bahsetti.

blank

Yukarıdaki örnek chat bot aracılığıyla iletişime geçen insanları nasıl segmente edebileceğinizi çok net bir şekilde anlatıyor.

Kendi firmasında ürettikleri chat botlar da insanlara sorular sorarak kitleyi tanıma ve segmente ettikten sonra Messenger üzerinden içerik pazarlaması yolunu da kullandıklarını anlattı.

İleri Seviye Teknik SEO Stratejileri

Bartosz Góralewicz – Elephate Agency

Favori konuşmacılarıdan biri de Bartoş.

Gelişen teknolojinin giderek artan hızı, teknik SEO’yu sürekli bir kaos durumuna soktuğunu örneklerle anlattı.

blank

JS rendering ve indeksleme üzerindeki önemli etkilerini anlattı. Özellikle bu konuya dikkat etmeyen sitelerin Google bot tarafından taranamadığını ve trafik bakımından da potansiyele ulaşamadıkları çok önemli örnekler verdi. Bu sorunu çözdüklerinde aldıkları trafiği de göstererek teknik SEO tarafında konuya dikkate çekti diyebilirim.

JS ve crawl budget konusu ile ilgili şuradaki yazıyı da mutlaka okuyun.

 

Google Sıralama Faktörleri: Makine Öğrenme Temelli Analizler

Kevin Richard – SEObserver

Kevin konuşmacı sunumları arasında en özenli çalışmayı yapan kişiydi diyebilirim.

Türkçe bir kelime havuzunu analiz ederek sıralamada ki faktörlerini yazılımcısına yazdırdığı yazılımla ortaya koydu. Değerli bir analiz diyebilirim.  Sunumunu da özellikle istedim. Buradan detaylara bakabilirsiniz

https://www.slideshare.net/512banque/can-linking-metrics-alone-predict-google-rankings

blank

Hangi link meriklerinin sıralama tahminlerine etkisini ortaya çıkardı.

Google News Optimizasyonu ile Haberlerinizle Ön Planda Olun!

Barry Adams – Polemic Digital

Konusu herkesi çok ilgilendirmeyeceği için merak edenlere özelden özet geçebilirim. Google News kayıtlı haber sitelerinin performansına yönelik bilgiler verdi.En çok dikkatimi çeken ise speakable yapısal veri işaretlemesiydi. Yakında Türkiye’ye de gelecektir o zamana kadar sesli aramalara cevap verebilecek sayfalar oluşturmaya başlamak lazım. Haber siteleri için çok önemli konulardan biri olacaktır birkaç sene sonra.

Genel olarak çıkardığım önemli noktalar bunlardı. Aşağıda birkaç beğendiğim slaytı da ekledim. Şahin’in sunumuna değinemiyorum çünkü çok hızlı geçti. 🙂 Tek aklımda kalan neden müşteriyle haftalık, aylık toplantılar yapalım oldu…

blank blank blank blankblank

Zeo ekibine teşekkürler.

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

2 Yorum var.

Yorum Yap