Öğrendiklerim

Sadece sokakta değil İnternette de çöplüğümüz var

Sokakta yürüken yerlerde veya bir köşede pis kokan bir çöplük mutlaka görmüşüzdür. Bu şekilde pis yerlerin yanından geçerkende aynı şekilde uzaktan yürümeye çalışıyoruz. İnsan temizi sever pisliği değil.

İnternette aynı gerçek hayata dönmüş durumda.  Birkaç webmaster forumunda ne yapayım nasıl para kazanayım konularını görüyorum. Ve cevaplar : Bir wordpress kuralım ,forum açalım ,blog yazalım…vs.vs. Genel mantık hazır bir sistem kurduktan sonra post atan arkadaşlarla anlaşıp siteye 100 lerce makale ,konu açmak. böylece ziyaretçiler dolu site görüyor ve google dan gelen hit artıyor. Google reklamları da buna oranla kazandırıyor. Ayağınızı attığınız yer genel forumlarla  ,bloglarla dolu. Konular hep koyala/yapıştır . Google da indexlenme kaygısından dolayı orjinal makalelerin bile içeriği değiştiriliyor. Yeni bir site satın alınan bir database ile 1000 lerce mesaj ve 1000lerce üye ile doluymuş gibi gözüküyor.

İnternette bu şekilde 1000 lerce site var. Herkes birbirinden bu şekilde görüyor ve yapıyor. Her yer çöp olmuş. Ve her yer kokuyor kısaca. Forumlarda bu işler için alanlar dahi mevcut. Normal bir ihtiyaç haline gelmiş. Konu açma,video ekleme,film upload,resim yükleme… Bir sürü kopyacı iş alanı mevcut.

Üretmiyoruz!

Yeni birşey yapalım fikri yok bizde. Yapılmış olanları taklit edelim mantığı mevcut. Bir konuda tek olmak veya insanlığa faydalı olmak fikirleri kafamızdan geçmiyor.  Kısa bir anektod aktaracağım:

Google mühendislerinden biri çok güzel bir proje yapıyor ve bunu patronlara sunuyor. Maddi olarak getirisi bu projenin milyon dolarlarla ifade ediliyor. Larry mühendise şunu soruyor : – Bu projenin insanlara faydası var mı? Malesef mühendis buna cevap veremiyor. Ve proje rafa kaldırılıyor. (Kaynak:PC Net webmaster sayısı 2008)

Google ın başarısı da burda zaten. İnsanlara fayday amaçlayıp çalışıyorlar. Ve kazanıyorlar. Yani bir site yaparken faydasını bir kefeye koyup yaparsanız her ne kadar ilk zamanlar ziyaretçi getirmese de faydalı işler mutlaka kendileri reklam olur ve yayılırlar. Benzeri örnekleri çok fazla.  Güzel bir fikir ve gerisi gelir.

Peki sadece içerikte mi yapıyoruz bu kopyacı mantığı? Hayır. Yazılımda da aynı mantıkla gidiyoruz. Bir video scripti veya bir hikaye scripti buluyor siteyi onun üstüne inşaa ediyoruz.

Orjinal bir fikriniz varsa bunu orjinal bir kodlama ile desteklerseniz başarıya laşırsınız. Başkasının yaptığı ürünün hataları ilerde başınzı ağrıtırken kendi yaptığınızı devamlı geliştirisiniz. Belki kendiniz yapamıyorsunuz ama iyi bir fikriniz var. Site alt yapısını başkasına kodlatır yolunuza devam edersiniz. Maddi imkanlarınız mı kısıtlı forumlarda güvenilir ve iyi fikirleri destekleyen kişilerle dolu. İyinin yanında kötü niyetlilerde var tabi. Ama bir fikri en iyi üretici geliştirir. Hiçbirşey yapamıyorsanız orjinal fikrinizi hazır bir sistemle piyasaya sunar daha sonra meyvelerini yerken bunu orjinal bir siteye dönüştürürsünüz. Önemli olan faydalı ve mantılı fikirlerdir.

Bir fikri gerçekleştirmek için neler yapmalıyım , hangi kriterler önemli konusuna diğer bir yazımda değineceğim.

Çöplüğün bir parçası olmayın. Faydalı bir  çöp olmak bile bundan mislince iyidir.

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

Yorum Yap