SEO

BrightonSEO 2017 Konferans Notlarım

Dünyada yapılan en büyük SEO konferanslarından biri olan BrightonSEO‘ya bu sene katılma fırsatım oldu. Hem Londra’yı gezdim hem de 2000+ katılımcısı olan bir konferansa katıldım. Çok fazla paralel oturum vardı ve her biri birbirinden güzel konuları içeriyordu. Maalesef bir tanesini seçmek zorundasınız. 🙂 Zeo ekibi tam kadro geldiği için onlar daha organize bir şekilde tüm oturumlara katıldılar. Kıskanmadım değil :D. Notlarını paylaştıklarında diğer oturumlar hakkında da fikir sahibi olacağız.

blank
Christoph C. Cemper – How to increase your traffic 5x with this one SEO method

İlk seçtiğim oturumun konusu: Organik trafiğinizi 5 katınıza nasıl çıkarabilirsiniz ?
Christoph, Link Research Tools firmasının kurucusu. LRT aracı periyodik olarak kullandığım bir araç. Anlattığı konu da kendi ürettikleri aracı kullanarak Penguin 4.0 cezasına nasıl yakalanmazsınız ya da yakalandıysanız cezadan nasıl kurtulabilirsiniz ile ilgiliydi.

Özetlemek gerekirse; Google Penguin 1 2012 yılında yayına girdi. Spam içerik ve spam backlinklere sahip siteleri arama sonuçlarından silmeye yönelik bir algoritmaydı. 2016 yılına kadar güncellenerek geldi ve 2016 yılında Google bu algoritma güncellemesini Real Time yapacağını açıkladı ve core algoritmasına ekledi. Sonuç olarak periyodik olarak devreye giren bu sistem artık anlık olarak bütün siteleri kontrol ediyor ve yapacağınız önemli bir hata sonucu herhangi bir zamanda ceza alıp ciddi sıralama kayıpları yaşayabiliyorsunuz.

Dolayısıyla sitenize gelen spam linkleri belirlemek için çok iyi bir backlink analiz aracı kullanmanız gerekiyor.

Rekabetin yüksek olduğu sektörlerde rakip sitenin ceza almasını sağlamak için 1 saat ya da 1 günde binlerce kötü bağlantı sağlanarak Blackhat SEO yöntemleri de denenebiliyor.
Bir site ceza aldıktan sonra bu işlemi yapmak da mümkün fakat bu durumda ne kadar sürede recover olacağı net olmadığı için kaybedilecek trafik, gelir değerlerini riske atmak gerçekten çok tehlikeli. Periyodik olarak link audit yapmak bu işin planlı ve sorunsuz ilerleyen şekli.
LRT tarafında yaşanan vakalardan birinde %530 trafik artışı, %714 işlem artışı ve %60 gelir artışı sağlanmış. Sadece zararlı linkler için audit yaparak ve bunları disavow ederek bu başarıya ulaşılmış. Bazen bir arama sorgusunda neden yükselemediğinizin cevabı gelen zararlı backlinkler olduğunu gösteriyor.

Technical SEO – Generational cruft in SEO – Dawn Anderson‏

İkinci katıldığım oturum ise Teknik SEO ile ilgiliydi.
Öncelikle Cruft nedir kısmını kısaca anlatalım: Düşük kaliteli sayfalar, zayıf içerikli sayfalar ya da kopya içerikli sayfalardan oluşan bir web sitesine sahipseniz bu sorunlar bugün bir probleme neden olmasa da bunların armasıyla oluşacak sorunlara genel olarak Cruft deniliyor.  Kötü tasarlanmış, gereksiz kodlardan oluşan, kötü kodlanmış sitelerin oluşturduğu probleme de yazılım tabanlı (Software) Cruft diyebiliyoruz.

Teknik SEO tarafında oluşan Cruft’lar belirli bir süre sonra sitenizi hiç anlam veremediğiniz bir duruma sokabilir. Google içeriği sayfa bazında değerlendirir fakat  domain bazında değerlendirir. Örneğin 50 sayfanız değerli olabilir ama 300 sayfanız değersiz ise domain bazında değeriniz düşük anlamına gelir. Google Analytics tarafında basit bir Cruft raporu ile bunları analiz etmek mümkün. Raporda bounce rate <%80 gibi bir metrik baz alarak kalitesiz sayfaları çıkarmak mümkün.

Bir diğer farklı Cruft sorunu URL Cruft. Bu da file extension içeren yani .html, .aspx, .php şeklinde uzantılar içeren URL’ler anlamına geldiği gibi dosya yollarını server path olarak veren yolları da içermektedir. Örneğin home/public/folder1/[doc]. URL adreslerine eklenen parametreler, query stringler ve bozuk karakterlere sahip URL yapıları da URL Cruft’lara bir diğer örneklerdir. Bunların URL yapısında kullanılmaması önemli.

Daha önce Avansas’ın Search Console hesabında çok eski URL yapılarının 404’e düştüğünü fark etmiştim. Anlam veremediğim bir konu çünkü bu adresler artık yoktu. Google çalışanı John Muller şu cevapla nedenini açıklamış: We have a lot of storage. Dolayısıyla Google asla bu yapıları unutmuyor. Çözümü bu adresleri 410 response kod vermek.

Aysun Akarsu – On the road HTTPS

blank

Bir diğer ilgimi çeken konu HTTPS protokolüydü.
Server tarafında güvenli protokol olarak şu an TLS kullanılıyor. Transport Layer Security.
SSL sertifikası aracılığı ile HTTPS protokolüne geçildiğinde ise kullanıcı güvenliği ve gizliliği çok daha iyi bir şekilde korunabiliyor. En çok kullanılan 10 tarayıcı http/2 desteği verdiği için HTTPS protokolü rahatlıkla kullanılabiliyor.

Google HTTPS bağlantıya sahip olan sitelerde SSL’in bir sıralama faktörü olduğunuda geçtiğimiz aylarda ayrıca duyurdu. 1 Ekim 2017 itibariyle de tarayıcıda bu protokole geçmeyen siteler için Güvenli Değil ibaresini ekleyeceğini de ayrıca duyurdu.

2012’de Google’ın HTTPS’ geçmesi sonrasında birçok büyük web sitesi de bu geçişi yapmış.  Facebook, Amazon,Twitter etc.

HTTPS’e geçen sitelerin dikkat etmeleri konulardan biri de HSTS protokolünü de aktif olarak kullanmaktır.
HTTPS hizmet veren web sitelerinin kullanıcılarına yapılan MITM saldırısında, saldırgan kendi sertifikasını kullanıcıya göndermektedir. Normal şartlar altında internet tarayıcıları bir hata sayfası göstererek “Beni bu sayfadan kurtar” veya “Ayrıcalık tanı. Devam et!” butonlarını sunmaktadır. Bu uyarıya rağmen son kullanıcının olayı fark etmeyip devam ettiği durumlar maalesef çok fazla olmakta.

Bu bağlamda, kullanıcıları korumanın yöntemi gene HSTS özelliğinde. Chrome ve Firefox’un bir arada ortaklaşa kullandığı HSTS Public key fingerprints havuzu bulunmakta. Bu havuz, belli başlı firmaların hizmet verdiği sertifikaların hash’lerinin bulunduğu bir veri tabanı. Eğer kullanıcı bu listedeki web sitelerinden herhangi birine gitmek istediğinde internet tarayıcısı kendisine gelen sertifikanın imzasını alarak kendi veri tabanındakiler ile doğru mu ?  diye kıyaslama yapmaktadır. Olası bir MITM saldırısında imzalar uyuşmadığı için hata sayfası çıkartacaktır. Ama bu sefer kullanıcının “Ayrıcalık tanı. Devam et!” butonu yoktur.

Sébastien Monnier – How Google Tag Manager can help your SEO

blank

Bu oturumda Google Analytics, Hotjar, Yandex Metrica gibi 3. parti kodların entegrasyonu için kullanılan GTM aracının farklı kullanım stratejileriyle nasıl faydalı olabileceğinden bahsedildi.

GTM, SEO tarafında siteye eklenen kodların cached mantığı ile çok daha hızlı yüklenebilmesini sağladığı için önemli ve kullanılması gereken bir araç. Özellikle JS combine konusunda efektif bir çözüm olduğu için performansı da etkiliyor. Yeni sitede bizde bu aracı kullanıyor olacağız.

Özellikle kodlama tarafında yapılacak düzenlemelerde IT ekibine bağlı kalmadan birçok geliştirme bu araç ile yapılabiliyor. HTML bir sitede kodlama tarafına erişemiyor olsanız bile SEO tarafında yaptığınız Audit sonucu eksikleri bu araç içerisine javascript yazarak çözebiliyorsunuz.
Örneğin yönetim paneline müdahale edemediğiniz bir site var. Tüm sayfaların meta title bilgileri aynı. Bu durumda duplicate content problemi de yaşıyorsunuzdur muhtemelen. Bu sorunu GTM ile hızlı bir şekilde çözmek mümkün olabiliyor.

 

Kısa Notlar
  1. Rakiplerinizi kopyalayarak strateji oluşturmayı bırakın. Onların doğru yaptığını nereden biliyorsunuz?
  2. Neden bazı markalar PWA siteleri daha çok tercih ediyor? (PWA: Prograsive Web App kelimelerinin kısaltması. Basitçe anlatacak olursam uygulama gibi görünen/kullanılan mobil web sitesi. ) Mobil satışlarda %18 satış artışı, 10 kat müşteri edinme maliyetlerinde düşüş, %30 dönüşüm oranlarında artış, anasayfanın tamamiyle yüklenme süresinin 8 saniyeye düşmesi, %80 yüklenme süresinde artış, Ziyaretçi sitede kalma sürelerinde %20 artış %40 daha düşük hemen çıkma oranı. Burada bahsettiğim maddelerdeki iyileşmelerin her biri farklı markalarda yaşanmıştır.
  3. Google AMP ölçümlemesini artık Analytics’de yapmaya başladı. https://analytics.googleblog.com/2017/09/google-analytics-is-enhancing-support-for-amp-on-cache.html
  4. 404-500 hatalarını alan ziyaretçilere remarketing listeleri oluşturularak tekrar geri kazanılmaları mümkün.
  5. Sesli arama sonuçları için SEO tarafında hazırlıklı olmak gerekiyor. Geleceğin SEO konularından biri de Voice Search. Bu konuda e ticaret tarafında ürün içeriklerinin kullanıcı ile soru-cevap modelinde olması çok önemli. http://soovle.com/ fikir vermesi açısından bu sitede birkaç arama sorgusu yazabilirsiniz.

BrightonSEO 2017 konferans notlarımdan toparlayabildiklerimi aktarmaya çalıştım. Bunun dışında SEO tarafında çalıştığımız SEOmonitor ve LRT ekibinden arkadaşlarla da sohbet etme imkanı buldum.

blank blank

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

5 Yorum var.

Yorum Yap