SEO

SEM, SEO Çorbasının Tuzu Biberidir

SEO ile SEM’in birbiriyle iç içe olmasının gerekliliğini en iyi marka tarafında çalıştığınızda anlayabilirsiniz. Yazımda ajans ve marka tarafında çalışmanın farklı yönlerinden bahsederken SEO ve SEM ikilisini ne kadar daha verimli kullanabileceğinizden de bahsedeceğim.

Ajans ve marka tarafında SEO kavramını değerlendirdiğimde çok da farklı işlendiğini söyleyebilirim. Ajans tarafında müşteri web sitelerinin analizi belirli kriterlere göre yapılırken marka tarafında sektör içerisindeki dinamikleri de ekleyerek daha ileri seviye bir analiz yapabiliyorsunuz.  Aslında burada yaptığınız iş SEO stratejisine SEM ile güç katmak ve yön vermektir.

Bir markanın SEO stratejisini belirlerken yapılan temel işler: Site içi optimizasyon, site dışı optimizasyon ve rakip analizidir. Analizi ne kadar doğru yaparsanız o kadar başarılı olursunuz. Bu su götürmez bir gerçek. Fakat marka içerisinde çalışıyorsanız çok daha fazla argümanınız olacaktır. Bu noktada dijital pazarlama verilerini oluşturacağınız SEO stratejisi içerisine dahil etmek çok akıllıca olacaktır.

Adwords anahtar kelime planlama aracını kullanarak iyi veriler elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz bu verilerle aranma hacmine ya da rekabet durumuna göre stratejinizi belirlerken kullanabilirsiniz. Kolay kolay elde edemeyeceğiniz veriler ise marka tarafında yönetilen Adwords hesabının arama terimleri raporundan çıkaracağınız verilerdir. Rapora erişiminizin olması da yeterli değil. Çünkü iyi yönetilmeyen bir Adwords hesabından elde edebileceğiniz veriler de çok iyi olmayabiliyor. Örneğin markanın bulunduğu sektörle ilgili 10 farklı kampanya yapılması gerekirken açılan kampanya 3 adet ile sınırlı kalmışsa elde edeceğiniz veri de sınırlı olacaktır. Hesabı yöneten kişi ne kadar deneyimliyse size vereceği bilgiler de o kadar değerli olacaktır. Bir ürünün ya da kategorinin halk dilinde nasıl arandığını sizden daha iyi bilecek kişiler dijital pazarlama uzmanlarıdır. Bu bilgiye sahip olmak için marka içerisinde olmak ve sektörü çok iyi analiz etmek gerekiyor.

Herkesin Erişebildiği Veriler Artık Yeterli Değil

Marka tarafında veri elde edebileceğiniz çok fazla bölüm var. Kategori yöneticileri, içerik uzmanları, marka iletişim uzmanları, müşteri temsilcisi, saha satış uzmanları ve hatta hiç aklınıza gelmeyecek grafikerler.

Bir markanın kategori yöneticileri sorumlu olduğu kategori hakkında en iyi bilgileri elde edebileceğiniz kişilerdendir. Kategorisine ne kadar hakimse size o kadar iyi veri sağlayabilir. Siz de SEO stratejinize kategori için izleyeceğiniz yolu belirlemede çok fazla yardımcı olacaktır. Kategorideki hangi alt kategorilerin daha karlı olduğunu, hangi dönemlerde ya da günlerde aranma hacminin artacağı bilgisini size verebilirler. Belki de engelliler gününde engelli ödülü ürününün hediye olarak çok fazla tercih edildiğini bilseydiniz organik sonuçlarda iyi bir sıralama almak için iyi bir plan yapabilirdiniz.

Müşteri hizmetleri departmanı olan bir markada çalışıyorsanız elde edebileceğiniz çok güzel veriler var. Müşteri istekleri, şikayetleri  ve sordukları sorular SEO strajinize çok yardımcı olabilir. Özellikle müşterilerden gelen soruları bilirseniz içerik uzmanlarını da bilgilendirerek ilgili sayfaların çok daha iyi optimize olmasını sağlayabilirsiniz.  Ziyaretçilerin belirli bir kısmı aklındaki sorulara yönelik arama yaparak sonuca ulaşmayı hedefler. Google arama sonuçlarını iyileştirmek için çıkardığı algoritmalar arasında Hummingbird ile sorulara daha iyi cevaplar verebilmek için çalışıyor. Örneğin vişne lekesini çıkaran deterjan aramasını yapan kişi markanızın içeriği ile karşılaşıp ürününüzü satın alabilir.

blank

Bu örnek OMO’nun doğru bir yol izlediğini gösteriyor. Sadece açılış sayfasının çok daha iyi bir tasarımı olması gerekirdi. Satın almaya yöneltecek şekilde tasarlanması bu tip arama sonuçlarından daha hızlı aksiyon almasını sağlayabilir.

Benzer şekilde ürün sayfalarında ziyaretçilerin olası sorularına cevap veren (sıkça sorulan sorular) SSS kısmının olması da satın alma sayısını ve organik aramalardan alacağınız trafiği arttıracaktır. E-Ticaret sitelerinin büyük bir kısmında ürünlere yönelik SSS bölümü yer almamaktadır. Sizin için iyi bir fırsat olabilir.

Markalarda çalışan iş zekası uzmanlarının da çok değerli bir maden olduklarını söylemem gerekiyor. Veri madenciliği yaparak strateji geliştirmek istiyorsanız kesinlikle çok iyi çıkarımlar yapabilmenize katkı sağlayacak kişiler iş zekası uzmanlarıdır. Hangi sektör çalışanlarının sizin ürünlerinizi daha çok tercih ettiği bilgisi ile Off Page çalışmalarınız için farklı teknikler oluşturabilirsiniz. Örneğin sarı saman kağıtlarını daha çok avukat bürolarının tercih ettiğini biliyorsanız bu bilgiyi hem içerik optimizasyonu için hem de backlink çalışmalarında tercih edeceğiniz platformları belirlerken kullanabilirsiniz.

İş analistleri firma içerisinde ki verilerle çıkarımlar yaparken saha satışı yapan uzmanlardan gelen bilgilerden de faydalanırlar. Benzer şekilde SEO stratejinizde bir saha uzmanı ile yapacağınız sohbet size çok parlak fikirler verebilir. Örneğin kağıt tüketimi fazla olan firmaların kartuş-toner ihtiyacını farklı firmalardan karşıladığını öğrendiğinizde bu bilgiyi kartuş toner kategorisini optimize ederken kağıt ürünleri ile de içerik olarak ilişkiyi kurmak için kullanabilirsiniz.

En çok merak ettiğiniz grafikerlerin SEO tarafı ile nasıl ilişkili olduğu konusuna da değineyim. Markada çalışan grafikerlerin ana işleri arasında ürün görselleri ile ilgili düzenlemeler vardır. Ziyaretçilerinizin bir kısmı ürün görseline göre satın almaya karar verebilir ya da görselde belirli olmayan bazı bilgilerden dolayı farklı arama terimleri kullanabilirler. Örnek olarak kırtasiye sektöründen bir üründen bahsedeceğim: karton klasör. Çalıştığım firmada müşteri hizmetlerine gelen şikayetlerden biri de klasörlerin dar/geniş olduğunun görselden anlaşılmasının güç olmasıydı. Çözüm için tasarım departmanına başvuruldu. Çözüm sonucunda ürünlere dar/geniş yazılı rozetlerin eklenmesine karar verildi. Buradan doğan sonuç bazı ziyaretçilerin klasör araması yaparken dar klasör ve geniş klasör gibi arama yaptıklarını gösterdi. Ürün ismini ve açıklamalarını bu yönde optimize ettiğimizde hiç de tahmin etmediğimiz ziyaretler aldık. Bir grafikerin sorunu dinlemesi ve çözümü aslında dijital pazarlama için de faydalı bir bilgi çıkarmıştı.07

Holistik SEO mu ? O da ne?

Holistik SEO geniş bir kavram. Özetleyecek olursak: SEO’nun bir çok departman ile beraber yürütüldüğü bakış açısı, yol haritası, eylem planı. Sadece On/Off Page SEO kavramlarından ibaret olmayan bir strateji. 2016’nın en çok konuşulacak kavramlarından biri de Holistik SEO olacak maalesef diyemem. Belki 2 ya da 3 sene sonra bunun üzerine konuşuyor olacağız. Farklılık yaratmak için hala önümüzde vizyon olarak engeller var. Şu kelimede birinci olmak için beklentide olan insanlar var. Bunlar varken uzun vadeli hedeflere maalesef bir süre daha yer yok.

Dijital pazarlama ile beraber ilerlemenin gerekliliği, her bölümün kendi içerisinde değerli olduğu kadar diğer bölümler içinde çok değerli olduğunu anlayarak SEO’yu bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Yapmanız gereken yaptığınız işe hiç bakılmayan taraflardan bakmak.

Okuduğunuz bu yazım ilk olarak Hosting Dergi Ocak sayısında yayınlanmıştır.

Sağlıcakla kalın.

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

Yorum Yap