Pazarlama Stratejisi

Sosyal Medya Eğitimini pazarlayabiliyor musunuz?

Bugün Stratejik Düşünme adlı bir kitabı okurken aklıma “Sosyal Medya eğitimini pazarlayabiliyor musunuz?” sorusu geldi. Nerden çıktı bu soru şimdi dediğinizi duyar gibiyim. Okan Üniversitesinde Temmuz ayı içerisinde yapılacak farklı saat uzunluklarına sahip bir sosyal medya sertifika programı olduğunu Facebook üzerinden öğrendim. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

sosyal-medyaSosyal medyanın iş hayatına etkisi arttıkça sosyal medya uzmanlığı ve danışmanlığı adı altında iş pozisyonları hayatımıza girdi. Firmalar artık SEO ve SEM alanlarına verdikleri önemi SMO alanına da vermeye başladı. 1 sene önce Dijital Akademi tarafından bu pozisyonla ilgili sertifika programları başlamıştı.Buradan inceleyebilirsiniz. Takip ediyordum. 1500-2500 TL aralığında olan bu eğitimler şirketlerin kendi elemanlarını bu alanda yetiştirmesi için ettikleri talepler doğrultusunda bir sektör olmaya doğru ilerliyor. Böylece firmalar kendi sosyal medya hesaplarını kendi elemanlarına aldırdıkları eğitimle yönetmelerini sağlamaya çalışıyor. Mantıklı bakıldığında ekonomik ve güzel bir çözüm. Yeni personel almadan mevcut personeli yetiştirmek ve hem çalışana hem firmaya katkıda bulunmak.

Peki sosyal medya sertifika programını iyi pazarlayabiliyor musunuz?

sosyal-medya-uzman-sertifikasi

Sosyal medya sertifika programlarını düzenlemek gerçekten kolay bir iş değil. Çünkü bu alanda çalışan uzmanları bünyenizde çalıştırmak mümkün değil. Ayrıca eğitim sektörü henüz bu alanda sürekli bir talebe de sahip olmadığı için bu alanda uzmanları bünyenize katmak sermaye bakımından da zor bir iş. Bu durumda Sosyal medya ,Seo,Sem alanlarında uzman kişilerle anlaşıp ortak bir programda buluşturmak çok daha mantıklı ve stratejik bir adım bana göre. Bu sertifikayı veren kurumlarda bildiğim kadarıyla bu şekilde yapıyor. Buraya kadar her şey güzel.

Ben eğitimin pazarlamasının iyi yapılmadığını düşünüyorum. SEM alanında bir hizmet veriyorsanız pazarlamasını da iyi yapmalısınız ki başarılı olduğunuzu ölçün. Bu konuda bir fikrim var. Ve bu fikri eğitimi verecek kurumlarla da blogum üzerinden paylaşmak istedim. (Ne biliyorsan öğret ki onlarda bilsin.)

Ücretsiz eğitim seminerleri ile sertifika programını tanıtın

Sosyal medya,Seo ve Sem alanında sürekli eğitimler vermeyi düşünen bir firma öncelikle kendini tanıtmalı. Bu tanıtımı da uzman eğitmenlerle vereceği ücretsiz seminerlerle çok iyi bir şekilde yapabilir. Peki ücretsiz seminer verelim ondan sonra insanlar hemen ücretliye geçer değil mi? Vermek istediğim ana fikir tam olarak bu da değil. Ücretsiz seminerleri vereceğiniz kitleyi siz oluşturup davet etmelisiniz.

Örneğin offline pazarlama konusunda sektörde iyi yerlerde olan firmalar var. Bu firmalara davet mektupları gönderin. Çalışanlarını , yöneticilerini bu seminere davet edin. Davet mektubunda eğitmenlerin uzmanlıklarını ve kariyerlerini de kısa ve öz bir şekilde anlatırsanız firma bu davetinize tepkisiz kalmaz diye düşünüyorum. Bir yönetici ve bir de IT alanında çalışan personeli ile seminerinize katılırsa başarılı olmak için ilk adımınız tamamdır. 🙂 Doğru kişilere pazarlama yapabilmeniz için ihtiyacı olan firmaları belirleyip onları özel olarak davet etmeniz bence etkili bir yol.

basari-hikayeleri

İkinci adımda ücretsiz seminerin içeriğinde saklı olacak. Seminerde Sosyal Medya,Seo ve Sem alanındaki çalışmalarla başarılı olan işletmelerin hikayelerinden bahsedin. Google bu taktiği özellikle kobi günlerinde çok güzel bir şekilde uyguluyor. Google Adwords’ü pazarlarken katılımcılara Çiçek Sepeti ve tesisatçıların yakaladıkları başarıyı anlatan videolar izletirler. Böylece küçük ve orta ölçekli işletmeler Adwords’un iyi bir pazarlama tekniği olacağını düşünüp bu alanda bütçe ayırmaya başlar. Siz de sunumun sonunda bu tip eğitimi alan firmaların ya da bünyesinde sosyal medya uzmanı bulunduran firmaların önce ve sonraki durumlarını paylaşarak katılımcıların kafasında ” Biz neden eğitim almıyoruz ki? ” sorusunu uyandırabilirsiniz.”

Pazarlama bitti mi?

referanslar

Tabi ki hayır. 🙂 Eğer bitseydi bana göre eksik kalırdı. Bundan sonra paylaşacaklarım sürekliliği sağlayabileceğini düşündüğüm kısımlar olacak. Sosyal medya sertifika programı için ücretsiz seminerlerinizi uzmanlarla verdiniz. Ve firmalar ön kayıtlarını yaptırmaya başladılar. Sonrasında internet ve sosyal ağlarda yaptığınız reklamlarla katılımı istediğiniz seviyenin üstüne bile çıkardınız. Her şey güzel. Peki sonra?

Eğitimi verdikten sonra bir portfoy havuzu oluşturun. Katılımcıları kurumsal ve bireysel olarak ayırın. İletişim bilgilerini , faaliyet alanlarını, web sitelerini, sosyal medya hesaplarını kaydedin. Bireysel katılımcılar için de benzer bilgileri kaydedin. Şu an elinizde 2 havuz var. 1.si portfoy havuzu 2.si Cv bankası. Bireysel katılımcılardan alacağınız detay formları ile CV bankasını da oluşturmuş olun.  Sonra ne yapacağız?

Kurumsal katılımcılarınız için bir forum ortamı oluşturun. Sadece kurumsal katılımcıların girebileceği bir yazılım da olabilir. Özel bir yazılım çok daha iyi olacaktır. Firmaların IT yöneticilerinin bu alana erişimi olsun. Eğitim aldıktan sonra bütün adımlarını buradan takip edin. Ve sorularını yanıtlayın. Sorularını yanıtlarken eğitimi veren uzmanlarınızla iş birliği içerisinde olun ve uzmanlarla da iletişimi koparmadan danışmanlık hizmeti olarak çalışmaya devam edin. Böylece sonraki sertifika programlarınızda sizinle çalışmaya devam edeceklerdir. Devam ediyorum. Firmalara ücretsiz sağladığınız destek aslında sizin için çok önemli. Portföy oluşturma derken sanırım beni anlamaya başladınız. Firmalar sizin sertifika verdikten sonra onları takip ettiğinizi, ücretsiz destek verdiğinizi görünce sizinle olan ilişkilerini daha iyi tutacaklardır. Diğer personellerini de belirli periyotlarla sertifika programlarınıza dahil edeceklerdir. Peki bu kime kazanç sağlayacak? Eğitim veren kurumlara. 🙂

Kurumsal tarafta sürekliliği nasıl sağlayabileceğinizi ben bu şekilde planladım. Siz çok daha iyi bir şekilde geliştirebilirsiniz. Çünkü işin içinde olan sizsiniz.

Gelsin başarı hikayeleri…

tufan-tesisat-basari-hikayesi

Kurumsal firmaları takip etmeniz ve onlara verdiğiniz ücretsiz danışmanlık hizmeti ile firma yorumları sayfanızı oluşturabileceksiniz. Böylece eğitim için 1750 TL çok fazla diye düşünen firmalarda bu sayfada yazan başarı hikayelerini, memnuniyetleri okuduklarında aslında bu para çok da önemli bir meblağ değilmiş diye düşünmeye başlayacaklar.

Sadece aldıkları bu eğitimle sizin danışmanlığınızla online mecralara yatırım yapan firmaların başarı hikayeleri size referans olmaya başlayacaktır.Dost iş ortaklarına da tavsiye edeceklerdir.  Artık eğitim için gönderdiğiniz davet mektuplarına başarı hikayelerinizi de ekleyebilirsiniz. Böylece pazarlamanız bir kat daha güçlenmiş olacaktır.

Bireysel eğitim alanlar ne olacak?

ampul-yandiCV havuzu oluşturdunuz demiştim. Bu havuzu boşa oluşturmadınız aslında. Bireysel olarak eğitim alan kişilerle de irtibatınızı koparmayacaksınız. Onların da sorularını cevaplayacağınız bir platform yapacaksınız. Kurumsal müşterileriniz zamanla sizden eğitimli Sosyal medya,Seo ve Sem uzmanları talebinde bulunacaklar. İşte şimdi CV havuzunu kullanmaya başlayacaksınız. 🙂 Ampüller yandı sanırım. 😀

Cv havuzundaki arkadaşlara bir firmanın uzman eleman talebini mail ile gönderecek ve başvuruları alacaksınız. Başvuran kişiler sizin verdiğiniz sertifikaya sahip ve eğitim sonrası da online olarak izlediğiniz kişiler olduğu için seçimi yapıp iş görüşmesine göndereceksiniz. Hatta direkt olarak firma adına size işe alacaksınız. Peki ne kazandık?

Bunun cevabını vermeme gerek yok ama yine de anlatayım. Eğitiminize katılan ve sertifikasını aldıktan sonra sizden destek alıp iş buluşmasına da yardımcı olduğunuz kişiler sizin için yeni bireysel referanslar olmaya başlayacaklar. Bireysel portföy sayfanızda da bu kişilerin memnuniyet mesajları olacak. Böylece sizin kurumunuz tarafından düzenlenen sertifika programına katılmak isteyip de ücreti pahalı bulanlar sizin takip ve destek sisteminizi görünce hiç umursamayacaklardır. Bu da size müşteri kazandıracak yeni çalışma arkadaşlarınız olacağı anlamına da gelecektir.

Ayrıca sertifika programı ile iş sahibi yaptığınızı gören tereddütlü insanlar da meslek sahibi olabilmek için eğitimlerinize katılmak isteyeceklerdir.

Bitti mi? Bitmedi 🙂

sosyal-medya-danismanligi

Fikirlerim henüz bitmedi. 😀 Sertifika programına katılan uzmanlar sizinle çalışmaya devam edecek yeni uzmanlar aranıza katılmak isteyecek. Çünkü siz sürekli eğitim veren bir kurum haline de geldiniz. Katkısı sadece size değil. Uzman olarak katılan ajanslara da katılımcı firmalar tarafından iş teklifleri sağlayacaktır. Böyle bir etkileşim içerisinde kim olmak istemez ki?

Kurumsal katılımcılarınıza profesyonel olarak sosyal medya danışmanlığı hizmetini de ayrıca sunabileceksiniz.

İletişim…

Verdiğiniz eğitimi 1 defaya mahsus olarak görmeyip iletişimi canlı tutarsanız işte gördüğünüz gibi büyük bir eğitim-danışmanlık firması olabilirsiniz. Hem de bunu sadece iletişim ve organizasyon yeteneğiyle çok az personelle bile yapabilirsiniz.

 Okan Üniversitesi, Dijital Akdemi ve bu alanda faaliyetleri olan kurumlara soruyorum: Siz hiç bu şekilde planlamışmıydınız? Ben de sizi dinlemek isterim.

Tabi ki bu hizmeti veren kurumların nasıl çalıştığını bilmiyorum. Dışardan bakan biri olarak gördüğüm eksik tarafları bir fikir altında toplamak istedim. Belki de benzer şekilde çalışanlar vardır. Buraya yorumlarını eklerlerse güzel olur.

Herkese multi soşıl günler dilerim.

🙂

Eğitim veren Dijital Akademi’nin Kuruluş Amacı size fikir de verebilir.

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

3 Yorum var.

  • Twitter’da belirttim ama burada da yazayım. Öncelikle kaleminize sağlık. Davetiye ya da caseler yaratma çok güzel fikirler. Nesi iyileştirilebilir yazının? Bence iş bulma rolü konusu riskli. Siz işe alım ajansı gibi davranırsanız bu sefer insanlar size eğitim değil iş olanağı olarak bakmaya başlayabilir ve eğitim ücreti ödendiğinde iş garantisinin de satın alınacağı izlenimine kapılabilir. Sonuçta birileri elbet işe sizin sayenizde girecektir ancak aynı hizmeti satın aldığını düşünen kişiler neden kendilerinin olmadığını düşünebilir. İtirazlar yükselebilir. HRM kesinlikle eğitim biriminin sorumluluğu olmamalıdır diye düşünüyorum.
    Son olarak yazıda baz yazım hataları (mesela başlıklarda olanlar vardı) ya da herşey in bitişik yazılması de da bağlacı gibi durumlar var. Onları düzeltirseniz katmerlenir.
    Selamlar
    Fırat

    • Riskli dediğiniz kısım konusunda haklısınız. O kısım çıkarılabilir.
      Değerli yorumunuz için teşekkürler.

      Not: Yazım yanlışlarını düzelttim. İlginize teşekkürler.

  • Eğer sonuna kadar okurken sıkılıp kapamasanız güzel bir yazı olduğu idrakında olunacağı kesin. Güzel bilgiler… Verdiğiniz fikirleri yapmaya başlayabileceğiniz eğitimlerinizde kullanmanız dileğiyle:)

Yorum Yap