SEO

SeoZone 2013 Değerlendirmelerim

Türkiye’nin ilk SEO konferansı olan Seozone 2013 hakkında aldığım notlar ve çıkarımlarım hakkında düşüncelerimi yazmak için nihayet zaman buldum. Etkinliğin hazırlık sürecini zaman zaman Yiğit’e de mail atarak soruyordum. Çünkü ilk defa yapılacak ve yenilerine liderlik yapacak bir konferanstı. Konferansla tanışmam merdivenlerdeki kuyrukta başladı. 🙂 Benim gibi son dakika golü atmak isteyenler trafik kontrole takılmıştı. Kimliklerimizi alıp içeriye girdik. Önlerden bir yere geçtim hemen ve başladı.

tugce-seven

Seozeo ekibinden Tuğçe  Seven‘in karşılama konuşması ile etkinlik başladı.

Majestic SEO- Dixon Jones – Sıra Dışı Limk İnşaası Teknikleri

Dixon gayet enerjisi yüksek biri olduğunu gözlemledim. Sunumunun başlıca temellerini “içerik, beyin fırtınası, sunum ve sonuca varma” oluşturuyordu. Majestic SEO firmasından çalışma mantığı ve arkasındaki hesaplamalardan bahsederek sunumuna devam etti.

Linkler arasında güçlü bağların oluşması gerekiyor. Bu bağlar sosyal ağlar ve bloglarla sağlamlaştırılan bağlantılar. ACrank faktörü ile MajesticSeo’nun yaptığı ölçme kriterinin kısaca algoritmasına da değindi. Konuşmasının odak noktasında kaliteli içerik üretmek ve bu içeriğin yayılmasını dağlamak vardı diyebilirim.

Sıra dışı seo teknikleri bekliyordu herkes. Aralarda da konuştuğum insanlar da aynı fikirdeydi. Dixon belki de sürekli kaçırılan bir noktayı hatırlattı. Kalitesiz içerikler ve kaynak gösterilmeyen bağlantıları… Örneğin ben bir araştırma yaptığımda bununla ilgili faydalı bir yazıya ulaştığımda o sitedeki Adsense reklamlarına tıklayarak bir ödül veriyorum. Google tarafında da kaynak gösterilebilir içerikler bu ödülü alıyor.

İçeriğinizi anlaşılır, basit bir şekilde oluşturmak;görselle güzel bir hale getirmek ve yayınaldıktan sonra kısa özetini 24 saat sonra bloglara göndermekten bahsetti. İncelemeniz gereken siteler: http://www.reddit.com/r/SEO/ ve inbound.org

kisaca-seo

Bu sunumdan aktarabileceklerim şimdilik bu kadar bundan sonrası kendi beyin fırtınanızın gücüne bağlı.

State of Search – Bastian Grimm – Site İçi Seo Teknikleri

Bastian Google botlarının davranışları hakkında konuşmasına başladı. Sayfalarda veya robots.txt dosyanızda hangi metaları kullanırsanız botlar gelir/gelmez ile alakalı herkesçe bilinen ama aslında doğru olmayan bazı gerçekleri örnekledi.

Duplicate content hatalarına dikkat etmek gerekiyor. Index sayınızı arttırmak için aynı içeriği farklı url lerle post etmeyin. Snippets kullanımı ve Schema.org a uygun kodlar konuşmanın önemli kısımlarından diyebilirim.

İnceleyeceğiniz linkler: http://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/  http://siteliner.com/

Stephanie Chang – E-ticaret Siteleri İçin SEO

En güzel sunumlardan biri de Stephanie’ninkiydi bana göre. Detaylarından fazla bahsetmeyeceğim ama sosyal crm kavramına değindi diyebilirim aslında. SEO’nun temelinde insanlar olduğundan ve onları e ticaretin bir parçası olarak kabul edip onlar aracılığıyla pazarlama yapmaktan bahsetti. E ticarette önemli olan hit değil satıştır. Satış arttırmanın yoluda ziyaretçileri analiz etme, anketlerle tanımadan geçiyor özetle.

seozeo-yemek

Yemekler harikaydı diyebilirim. 🙂 Yemekteki sohbetler de güzeldi.

Eski Google Mühendisi – Kaspar Szymansk – Google Cezaları

Kaspar genel olarak Google spam cezalarından bahsetti. Benim çok fazla ilgimi çekmedi çünkü bu tip ceza durumuna 1 ya da 2 kez düştüm 3 yıl içinde. Sunum dışındaki konuşmalarımız daha yararlı oldu diyebilirim.

Moz Yazarı – Michael King – İleri Seviye SEO Teknikleri

Michael konuşmasını tam hatırlayamadım ama özetle SEO”nun sadece teknik taraftan ibaret olmadığını anlattı.

AKM^Kurucusu – Maik Metzen – Uluslararası SEO stratejileri

Global pazara çıkmak isteyen firmalar için güzel önerileri vardı. Bu esnada aynı yönde bir firma yetkilisinden de soru geldi ama çevirmen yüzünden bir türlü doğru cevap gelmedi. 🙂 Bazen çevirilerle ingilizce kısmını karşılaştırıp güldüğüm de oldu. Doğal bir durum tabi.

Konuşmacıların sunumlarına buradan ulaşabilirsiniz. Mutlaka notlar alın.

SeoZeo Kurucusu – Yiğit Konur – 2013 Link İnşaası Teknikleri

Nihayet merakla beklenen Türkçe sunum geldi. Açıkcası katılımcılarda ingilizce sunumlardan yorulmuşlardı. Soru-Cevap kısmında bunu görebiliyordum. Yiğit’in artık kulaklıkları takma sırası size geldi cümlesi 😀 ortalığı kopardı diyebilirim. Eee biraz da onlar dinlesin tabi.

Yiğit’in seçtiği konu herkesinde beklediği bir konuydu. Ama yine herkesi yanılttı. İnsanların paylaşabileceği içerik ve aktiviteler oluşturmaktan bunlar sayesinde kaliteli sitelerden backlink alabilmekten bahsetti. Parayla alınamayacak backlinklerin partnerlik,sponsorluk,etkinlik ya da kaynak gösterilebilirlik açısından aslında hiç de zor olmadığını anlattı.

Şu an gördüğünüz gibi bilerek ve isteyerek www.seozeo.com a da benden bir link gidiyor. 😀 Neden? Çünkü faydalı bir iş içinde bulundular. Yiğit’in de vurgulamak istediği nokta buydu. Siz de kaliteli içeriklere bağlantı vermekten korkmayın.

Bu konuşmanın üzerine bende 1.5 sene önce yazdığım içerikleri bu şekilde yazmamın artılarını görmüştüm. İnsanlara sadece paraya dönüşecek içerikler vermiyordum aynı zamanda sorunlarını çözebilecekleri ve kaynak gösterebilecekleri içerikler üretiyordum. Bu içerikler işveren tarafında gereksiz görünür. Bize ne katkısı olacak ki diye bakılır. Ama bu yaptığım çalışmaların etkisini domain trust değerinin ciddi yükselmesi ve ilgili firmanın ürünlerinin de önüne geçerek görmüştüm. Ama henüz Türkiye’de gören sayısı az.

Seozone Değerlendirmelerim

Açıkcası konferansın ilk saatleri memnun kalmadım. Çevirilerin iyi olmamasından ve konsantre olamamamdan da kaynaklı. Anlatılanların çok farklı olmadığını düşündüm. Fakat ilerleyen saatlerde aslında SEO’ya vizyon katan, bakış açısı vermeye çalışan bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim.

Her ne kadar aralar uzun gibi görünse de aslında katılımcılara az geldi diyebilriz. Benim için de geçerli. Lobi sohbetleri yeni insanlar tanıma açısından daha iyi oldu. Bu büyük bir artı.

Yine sohbetlerim esnasında fark ettiğim bir konu da oldu: Hala birşey paylaşmadan yaşamayı ilke edinmiş insanlar var. Bir spor mağazasının yetkilisine e ticaret seo adımlarını sorduğumda malesef kaçamak cevaplar aldım. Fakat Stephanie’ye aynı soruyu sorduğumda 10 dakika bana çizerek adım adım anlattı. Yabancılarla aramızdaki farkı gösteriyor bu da. Şahsen ben birkaç firma ile yaptığım iş görüşmelerinde firmaların tekrar beni aramayacağımı bildiğim halde firmanın online satışını arttırabilecek önerilerimin hepsini açıklıyordum. Bunu işe girmek için değil insanlara bakış açısı kazandırma ve paylaşmak adına yapıyordum.

Seozone 2013 konuşmacıların kaliteli oluşu ve farklılıkları açısından bir ilkti diyebiliriz. Devamı da gelecek.

Seozone 2014‘e kadar SEO alanında yeni etkinlikler düzenlenmesini bekliyorum. Bakış açısı kazandırmak için konuşmacı olmayı bile isterim. Çünkü henüz SEO kavramının içerisine linkler dışında insanları koyamadık. En basit örnek : E ticaret sitenizde ürün sayfalarınızın güncel olması ve satışı arttırmak için insanları yoruma teşvik edecek trickler yapılmalı. Siz olmadan da içeriğinizin kalitesi artmaya devam edecektir.

Konferans davetiyesi alırken firma adı yazmamıştım. Nereden duydunuz kısmına R10.net yazmıştım. Bazı katılımcılar beni R10’net in sahibi sandı ordan da hoş muhabbetler yaptık. 😀

Önemli Püf Nokta : RSS

Sunumun sonunda Yiğit’in herkese feedly kullanmasını önermesi dikkat çekiciydi. Ben şahsen 1.5 yıldır Google reader,flipboard,feedly gibi uygulamalardan 40 kadar blogu takip ediyorum. Yolda, canınız sıkıldığında okuyup beslenebileceğiniz kaynakları yanınızda taşımak bence çok iyi bir fikir. Yiğit’in de bunu tavsiye etmesi çok güzel olmuş.

Ve en önemlisi ingilizceyi halletmek lazım. Kelime bilgimizi arttırmak ve yabancı blogları takip etmemiz gerekiyor. Türkiye’de moz.com kalitesinde siteler henüz yok. O nedenle cep telefonu,tablet ve bilgisayardan zaman buldukça takip etmeliyiz.

Seneye neler olmalı?

  • Konferansta her konuşmacının bulunacağı masaların olması ve bunun düşünülmesi güzel bir fikirdi. Fakat malesef konuşmacıları masalardan çok farklı yerlerde yakalayabildik. Google Kobi Günü havasını umarım 2014‘te yakalarız.
  • Seozeo ekibi belirli renklerde t shirtler giyerlerse onları tanımak ve sohbet etmek daha kolay olacaktır. Uzman oldukları alanların yazıldığı t shirtlerin olması iyi bir etkileşim yaratacaktır.
  • Yiğit‘le daha önce konuştuğum promosyon konusu her ne kadar bu sene yetişmemiş olsa da seneye mutlaka olmalı. Usb,kalem,defter vb. ürünler marka ve konferans bilinirliğini arttıracak kavramlar.
  • Çay Dükkanı gibi katılımcıların seneye de olması mutlaka gerekli. Bir Rizeli olarak çay her zaman sohbeti koyulaştırır diyorm. 🙂 2014‘te ek olarak soğuk çay DiDi’yi de görmek isterim.
  • Seozeo Circles : Yuvarlak masalar etrafında ya da puf koltuklar etrafında sohbet edilebilir bölgeler olmalı. Biri anlatırken diğeri tecrübesini paylaşmalı ve etkileşim alanları oluşmalı.
  • Seozeo Kart: Her ziyaretçiye özel 10-15 adet kartvizit basılabilir. Kartvizit Seozeo logolu ve katılımcının bilgilerini içeren bir şekilde tasarlanmalı. Böylece iletişim daha rahat sağlanabilir.
  • Seo çalışanları, Seo uzmanlarının çalışma şartları, Seo ekibi nasıl kurulur, çalışma ortamı ve çalışma şartları nasıl oluşturulmalıdır konusunda mutlaka bir sunum olmasını istiyorum. Özellikle işverenlere vizyon katabileceğini düşünüyorum. Haftada 6 gün çalışan, her gün en az 8 saat mesai harcayan insanlar yerine; akıl ve mantığın ön planda olduğu düzgün hayat standartlarına sahip çalışanların olabileceği bir dünya….
  • Beyin fırtınası grupları olabilir. Bu gruplarda yapılacak örnek bir seo çalışması ve takvimi katılımcı olmak isteyenlerle beraber planlanabilir. Ve konferans sonrasında her üye üzerine düşün kısmı yapar. Takvim sonunda buluşarak analiz ve değerlendirmelerini yaparlar. Böylece ileriye yönelik kurumsal arkadaşlıklarda başlar. Müşteriler için örnek çalışma sonuçları değerlendirilir. Fikir alış verişi.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bütün Seozeo ekibine tekrar teşekkür ediyorum. Başarılar…

Yazar Hakkında

blank

Mehmet Emre Baş

Uludağ Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. 2009 yılından itibaren SEO sektöründe kendini geliştirdim ve bu alanda kariyerime başladım. SEO Yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyorum. Algoritmaları takip etmek ve test etmek severek yaptığım işler arasında. bloglamayı da seviyorum.

Yorum Yap